Apuväline-tapahtuman blogi

12. lokakuuta 2017 17.30

Saavutettavia palveluita, kiitos!

Tämä vuosi on täyttynyt erilaisista tapahtumista, joiden nimessä on koreillut saavutettavuus joko liitettynä digitaalisiin palveluihin, verkkosivustoihin tai sovelluksiin. Voidaan puhua saavutettavuus-pöhinästä.

Pöhinän on saanut aikaan viime joulukuussa voimaan tullut EU:n saavutettavuusdirektiivi. Se edellyttää, että julkisen puolen verkkopalvelut ja myös mobiilisovellukset ovat saavutettavia. Kello tikittää. Siirtymäajat eivät ole kovin pitkiä: Ennen 23.9.2018 julkaistut sivustot on oltava saavutettavia syyskuussa 2020 ja 23.9.2018 jälkeen julkaistavien verkkosivustojen on oltava kunnossa jo syyskuussa 2019. Mobiilisovelluksilla on aikaa kesäkuuhun 2021.

Saavutettavuuden ammattilaiset kiertävät seminaareissa, koulutustilaisuuksissa ja foorumeissa kertomassa saavutettavuudesta. Miksi? Eikö saavutettavuus oikeastaan ole kuitenkin maailman luonnollisin asia: palvelu on kaikkien palvelun kohderyhmään kuuluvien käytettävissä. Se on käytettävissä vaikka henkilöllä olisi hitaat nettiyhteydet, vanhempaa mallia oleva tietokone, huono näkö, ei lainkaan yläraajoja, kielellisiä ongelmia tai vapisevat kädet. Tai punainen tukka.

Selkeyttä ja standardeja

Saavutettavuus ei ole mikään ihmeellinen asia. Periaatteessa se on teknisten standardien noudattamista ja helppokäyttöisyyden huomioimista. Kiteytysti voisi sanoa, että toimiva digitaalinen palvelu koostuu standardin mukaisesti toteutetusta tekniikasta, selkeästä rakenteesta, harkitusta väri- ja kuvamaailmasta, selkeästä kielestä ja ehyistä palvelupoluista. Ja maltillisesta toteutuksesta: Niin houkuttelevaa kun onkin toteuttaa sivustoja aina uusimman tekniikan avulla, kannattaa muistaa, että kotipöydiltä löytyy yleensä aina muutaman vuoden vanhat apuvälineet, jotka eivät aina välttämättä toimi viimeisimpien teknisten virtausten kanssa.

Standardien ja yleisesti käytettyjen toimintatapojen noudattaminen on tärkeää. Erilaiset apuvälineet tarvitsevat sovittuja rajapintoja, jotta ne voivat tulkita käyttäjälleen sovellusten tai sivustojen elementtejä. Jos on ongelmia esimerkiksi kognitiivisissa kyvyissä, tarvitsee sovittuja tapoja, sovittuja toimintamalleja ja selkeitä ohjeita, jotta selviäisi itsenäisesti sähköisten palveluiden käytössä.

Inhimillisiä tekijöitä

Vaikka verkkosivut tai mobiilisovellukset olisi tehty saavutettavuusohjeistusten mukaisesti, niiden käyttö onnistuu vain, jos kunkin henkilön yksilölliset tarpeet on huomioitu apuvälineitä valittaessa ja hän on saanut niiden käyttöön riittävästi koulutusta.

Huolehditaan siitä, että tehdään saavutettavia palveluita, mutta muistetaan myös huolehtia heistä, jotka jäävät vielä verkkopalveluiden ulkopuolelle kaikesta hyvästä suunnittelusta ja toteutuksesta huolimatta. Ei unohdeta sitä, että aina jää jäljelle tarve henkilökohtaiselle palvelulle.

Tervetuloa kuulolle

Saavutettavuus on esillä myös Apuvälinemessujen sinisellä ohjelmalavalla torstaina 9.11.2017 kello 13. Tervetuloa kuuntelemaan Annanpuran Kimmo Sääskilahden puheenvuoroa!

Virpi Jylhä

Virpi Jylhä on saavutettavuuden asiantuntijana Näkövammaisten liitossa. Omien sanojensa mukaan hän on vaikeasti heikkonäköisenä joutunut tarkastelemaan saavutettavuutta hyvinkin läheltä.


Apuväline 2017 Blogi

Fysioterapeuttina koulussa - tukea oppilaille yksilöllisesti ja ryhmässä
Karoliina Väisänen fysioterapeutti, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Saavutettavia palveluita, kiitos
Virpi Jylhä, saavutettavuuden asiantuntija, Näkövammaisten liitto

Miten ikäteknologia laajaan käyttöön - Kokemuksia ja oppeja Suomesta ja Japanista
Marketta Niemelä, erikoistutkija (FT), VTT

Apuvälineiden kehitystyössä käyttäjien kokemus on ykkönen
Sasu Leskelä, Head of MedicalCare, Ottobock Greater Nordic Region

Omaishoidon tukipalveluiden yhdenvertaisuus huomioitava myös digitalisaatiossa
Marja Tuomi, toiminnanjohtaja, Omaishoitajat ja läheiset -liitto

Esteettömyys on asenne - yhdenvertaisuus luodaan yhdessä
Elina Nieminen, lakimies, Invalidiliitto