Liikuntamaassa tutustuttiin vammaisurheilun lajeihin

Liikuntamaa järjestettiin jälleen yhdessä Apuväline-tapahtuman kanssa. Se on Suomen suurin vammaisurheilun ja -liikunnan esittely- ja kokeilutapahtuma. Liikuntamaa on kokonainen messuhalli täynnä erilaisia liikunnallisia pisteitä, joissa pääsee tutustumaan ja kokeilemaan vammaisurheilulajeja sekä liikunnan ja urheilun apuvälineitä.

2017 Liikuntamaassa oli mukana:

Liikuntamaan kartta

Liikuntamaan lajit

1. Sokkopingis

Jos pöytätenniksessä tarvitaan silmä-käsi -koordinaatiota, on näkövammaisille suunnatussa sokkopingiksessä tarpeen korva-käsi -koordinaatio. Pisteellä voi kokeilla pelaamista oikealla pelipöydällä.

2. Puhallustikka

Vammaisjousiampujien aikoinaan kehittelemä tarkkuuslaji, joka soveltuu hyvin vaikeavammaisillekin henkilöille. Tarvitaan vain suun motoriikkaa ja tähtäyskykyä.

3. Moottoripyöräily

Kansainvälisillä radoilla menestyneet alaraajahalvaantuneet moottoripyöräilijät Ulla Kulju ja Markku Artiola esittelevät menopelejään.

Ulla Kulju_Lonely riders7  Markku Artiola_Lonely riders  

4. Sulkapallo

VammaisSulkaPallo ry:n pisteellä pääsee kokeilemaan tätä Suomessa hyvässä nosteessa olevaa tuoretta paralympialajia niin pyörätuolista, istuen kuin seistenkin.

5. Pöytätennis

Pajulahti Paralympic Training Centerin, Suomen Pöytätennisliiton ja tamperelaisen pöytätennisseura PT-75:n osaavien ohjaajien avustuksella pääsee testaamaan taitojaan joko kaveria tai pallorobottia vastaan.

6. Tennis ja Squash

MiniTennis- ja MiniSquash-pallot ja välineet tekevät pelaamisesta miellyttävää kaiken tasoisille ja muuntavat paikan kuin paikan pelikentäksi. Pisteellä mukana Pajulahti Paralympic Training Centerin osaavat ohjaajat.

7. Ratsastus

Ratsastajainliiton pisteellä on mahdollisuus kokeilla ratsastussimulaattoria, joka mukailee oikean hevosen liikkeitä ja antaa tietoa ratsastajan istunnasta. Osastolla on myös suosittuja keppihevosia, joilla voi kokeilla koulu- ja esteratsastusta.

Ratsastussimulaattori

 

8. Suunnistus

Suunnistusliiton pisteellä pääsee tutustumaan esteettömään tarkkuussuunnistukseen. Tarkkuussuunnistuksen maajoukkue-edustajien opastuksella voi ratkaista aitoja suunnistustehtäviä pisteelle rakennetussa maastossa.

9. Motorinen oppiminen

Toimintapisteellä voi kokeilla motoristen perustaitojen hallintaan tähtääviä liikunnallisia harjoitteluasemia. Asemat pohjautuvat Special Olympics -liikkeen alaisuudessa toimivaan Motor Activity Training Programiin.

10. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Valtakunnallinen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterilla on ympäri Suomea kuusi toimintapistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Valteri esittelee toimintapisteellään esteetöntä leikkipihaansa.

11. Cheerleading

Suomen Cheerleadingliiton pisteellä pääsee kokeilemaan nostoja paikallisen cheerleadingseuran edustajien kanssa, testaamaan cheer-huiskia, ottamaan valokuvia cheer-rekvisiitan kanssa sekä näkemään pätkiä Paracheer-toiminnasta. Pisteellä on myös cheerleading-aiheinen arvonta!

12. Boccia

Boccia on vaikeavammaisten paralympialaji ja paikallisyhdistysten keskuudessa suosituin vammaisurheilulaji Suomessa. Tässä tarkkuuspelissä palloja voi heittää, potkaista tai vierittää kourulla.

Boccia

Bocciaa Liikuntamaassa 2015

13. Sähköpyörätuolisalibandy ja -jalkapallo

Vaikeavammaisille suunnatut joukkuelajit esittäytyvät samalla pisteellä, jossa on kokeiltavana molempien lajien pelituolit. SPT-salibandya voi Tampereella harrastaa Kooveessä ja -jalkapalloa TPV:ssä.

14. Temppuja ja kehonhallintaa

Soveltavan voimistelun grand old manin Erkki Tervon klassikkopisteellä voi kiipeillä, hyppiä, heittää kuperkeikkoja ja tasapainoilla. Toimintaa on jokaiselle oman tasonsa mukaan sovellettuna!

15. Uinti ja vesiturvallisuus

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH:in pisteellä ollaan Viisaasti Vesillä! Pisteellä pääsee visailemaan erityisuinnin ja vesiturvallisuuden kysymyksissä sekä kokeilemaan osaamistaan hengenpelastajana.

16. Ampumaurheilu

Suomen Ampumaurheiluliiton pisteellä pääsee kokeilemaan tarkkuusammuntaa ammuntasimulaattorilla.

17. Biljardi

Biljardin toimintapisteellä pääsee kokeilemaan lajia niin pyörätuolista kuin pystystäkin. Liikuntamaan kanssa samaan aikaan pelataan B-hallissa pyörätuolibiljardin MM-kilpailuja, joista voi hakea inspiraatiota. Paikalla myös lajin legenda Jouni Tähti!

18. Judo ja Taekwondo

Perinteinen vammaisurheilulaji judo ja tuore paralympialaji taekwondo ovat monipuolisina lajeina helppoja soveltaa kaikille sopiviksi niin tatamin pinnassa kuin pystyssäkin. Tule kokeilemaan sanomalehtimurskausta tai heittoja!

19. Maalipallo

Suomalaisten menestyslajissa heitetään ja torjutaan kilisevää palloa ilman näköaistin tuomaa tukea ja turvaa. On juuri niin jännittävää kuin miltä kuulostaakin!

maalipallo

Maalipalloilua 2015 Liikuntamaassa

20. Lounge

Liikuntamaan nurkassa voi käydä välillä istahtamassa ja vetämässä henkeä. Toimii myös hyvänä kohtaamispaikkana.

21. Pyörätuolikoripallo

Yksi maailmanlaajuisesti suosituimpia vammaisurheilulajeja. Toimintapisteellä on kokeiltavana pelituoleja sekä tietysti palloja ja kori. Tampereen NMKY:n pelaajat opastavat lajin saloihin.

Pyörätuolikoris

Pyörätuolikorista Liikuntamaassa 2015

22. Pyörätuolirugby

Vammaisurheilun ainoa täydet kontaktit salliva laji. Melkoista rymistelyä ja pelituolit on suunniteltu sen mukaisesti. Toimintapisteellä on pelituoleja kokeiltavana ja lajin pelaajia opastamassa.

Pyörätuolirugby

Pyörätuolirugbya Liikuntamaassa 2015

23. Golf

Suomen Golfliiton pisteellä pääsee kokeilemaan puttitaitojaan ja kuulemaan keinoja golfin soveltamiseen.

24. Keilailu

Keilailua pääsee kokeilemaan suuntakaiteen, heittokourun ja muiden apuvälineiden avulla. Yksi suosituimmista vammaisurheilulajeista Suomessa vammadiagnoosiin katsomatta.

25. VAU ja Special Olympics

Liikuntamaan järjestävä Suoman Vammaisurheilu ja -liikunta VAU esittelee toimintaansa. Mukana myytäviä tuotteita messuhintaan ja kokeiltavissa suosittu Lepe-kelaussimulaattori. Pisteellä esittäytyy myös VAU:n alaisuudessa toimiva kehitysvammaisten urheilun Special Olympics Finland.

26. Snoukkamaa

Lumilautaliiton Kaikki Snoukkaa -projekti tuo Liikuntamaahan ensimmäistä kertaa Snoukkamaan, jossa pääsee kokeilemaan lautailua apuvälinein tai ilman ja hakemaan jo fiilistä talven rinteisiin.

27. Curling

Suomi on menestynyt viime vuosina hienosti pyörätuolicurlingissa. Liikuntamaassa pääsee kokeilemaan lajia sisäcurlingin muodossa.

28. Talvivälineet

SOLIA:n ja Malikkeen talviliikunnan apuvälineitä, kuten laskettelu- ja hiihtokelkat sekä WheelBlades-minisukset pyörätuoliin.

29. Jäälajit

Rovaniemen SantaSportin synteettinen jää tarjoaa mahdollisuuden luisteluun ja kelkkajääkiekkoiluun. Liikuntamaan aikana jäällä nähdään myös mm. kelkkalätkän haasteottelu ja Special Olympics -taitoluistelunäytös.

30. Välineet.fi

Vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineitä vuokraavat tahot SOLIA, Malike ja SAMK esittelevät valikoimaansa. Liikuntamaan keskustassa sijaitsevalla radalla voi käydä kokeilemassa erilaisia tandem-, käsi- ja nojapyöriä. Vuokrattavissa olevat apuvälineet löytyvät kootusti Välineet.fi -sivustolta.

31. Purjehdus

Purjehduksen paralympiakävijän Niko Salomaan kilpaveneeseen voi tutustua aivan Liikuntamaan ohjelma-areenan läheisyydessä.