Apuväline-tapahtuman blogi

24. lokakuuta 2017 10.00

Fysioterapeuttina koulussa – tukea oppilaille yksilöllisesti ja ryhmässä

Koulun käytävillä on vielä rauhallista, mutta virkuimmat oppilaat odottavat jo päivän alkamista luokan edessä. Oma päiväni alkaa käytäväkeskustelulla alakoulun oppilaan kanssa. Saan tuoreet tiedot Kalpan edellisiltaisesta kotipelistä ja kuulenpa samalla seuraavan vastustajankin.

Työssäni koulun fysioterapeuttina pääsen osallistumaan oppilaiden kouluarkeen kokonaisvaltaisesti, hyödyntämään kouluympäristöä ja oppilaiden arjen välineitä terapiassa. Myös yhteistyö opettajien ja hoitohenkilökunnan kanssa on sujuvaa. Koulupäivään sisältyvä kuntoutus edistää oppilaan oppimista. Koen, että työstäni hyötyvät oppilaan lisäksi myös muut koulun arjessa toimivat ammattilaiset.

Aikaa yksilöllisesti

Saunan lämmetessä suunnistan koulun altaalle innokkaan uimarin kanssa. Uintivalmistelujen lomassa keskustelemme oppilaan ja avustajan kanssa, miten seisomisharjoitukset ovat toteutuneet ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Sovin käyväni iltapäivän oppitunnilla tarkastamassa seisomatelineen säädöt ja oppilaan seisoma-asennon.

Aloitamme alakoulun oppilaan kanssa fysioterapian tutuilla harjoituksilla portaissa, jonka jälkeen siirrymme vielä kuntosalille. Fysioterapia päättyy kilpaillen kumman vatsa kurnii kovempaa.

Yksi oppilas - monta toimijaa - yhteiset tavoitteet

Tuleviin HOJKS-keskusteluihin on fysioterapeutinkin valmistauduttava, joten lounasta sulatellessa täytän toimintakykykuvauksia alakoulun oppilaista. Laadimme moniammatillisesti jokaiselle oppilaalle toimintakykykuvauksen, joka kuvaa oppilaan toimintaa koulupäivän aikana niin arjen asioissa kuin oppimisessakin. Vahvuuslähtöisesti tietenkin.

Toimintakykykuvaus antaa tukevaa pohjaa, kun laadimme yhdessä oppilaan HOJKSin keskeiset tavoitteet. Nämä tavoitteet ohjaavat moniammatillisen opetus-, kuntoutus- ja ohjaushenkilöstön työskentelyä oppilaan kanssa.

Ryhmä vahvistaa osallisuutta

Iltapäivällä yläkoulun tyttöjen liikunnallinen pienryhmä kokoontuu hiljalleen joogatunnille. Toiveissa on löytää yhteinen rauhoittumisen hetki keskellä päivää ja vahvistaa kehollista tietoisuutta. Takarivin tytöt purskahtavat nauruun, kun katseet kohtaavat haastavimmassa liikkeessä. Kestää hetki, kunnes keskittyminen jälleen onnistuu ja pääsemme jatkamaan harjoituksia.

Tytöt ehdottavat seuraavalle kerralle hikisempää lajia. Kehonpainoharjoittelu kuulostaa heistä mielenkiintoiselta ja uudelta. Suunnittelemme siis “hikitreenin” oman kehon voimin.

Joogatuokion lopuksi ryhmän yksi oppilaista kysyy, suunnittelisinko myöhemmin hänen kanssaan lukujärjestystä, johon koostettaisiin suunnitelma viikon liikkumisista. Edellisen päivän terveystiedon tunnilla käymämme keskustelu säännöllisen liikkumisen merkityksestä on ilmeisesti jäänyt mieleen. Hienoa!

Kuntoutumista oppitunneillakin

Iltapäivällä on edessä alakoululaisten liikuntatunti: Kaunis syyssää ja suunnistusta. Alkulämmittelyjen jälkeen muodostetaan suunnistusryhmät ja pääsemme porukalla tutustumaan koulun lähiympäristöön. Pyörätuolilla liikkuvien oppilaiden kanssa tuntia on ennakoitu vaihtamalla manuaalipyörätuolit sähköpyörätuoleihin ja suunnistuksen lomassa pääsemme harjoittelemaan ympäristönhallintaa.

Rastit löytyvät yksi kerrallaan ja rastitehtävillä haastetaan niin oppilaat kuin avustajatkin. Löydätkö maahan varisseen lehden, joka myös Kanadan lippua koristaa? Poimi maasta omaa ikääsi vastaava määrä pihlajanmarjoja. Löydätkö parkkipaikalta auton, jonka rekisterikilvessä on kolme samaa numeroa? Kuka voittaa tänä vuonna SM-liigan? Kalpan kannattajien joukossa oman tuulitakin alla sykkii vielä hiljaa Pata-sydän.

Karoliina_Vaisanen Valteri

Karoliina Väisänen
fysioterapeutti, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lasten ja nuorten oppimista, koulunkäyntiä ja osallistumisen mahdollisuuksia heidän omassa oppimisympäristössään. Tarjoamme monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa. Lue lisää meistä kotisivuiltamme, valteri.fi

VALTERI APUVÄLINEMESSUILLA JA LIIKUNTAMAASSA

  • Apuvälinemessut, Ohjelmalava A2
    • To 9.11. klo 12.30 Moniammatillinen yhteistyö kuntoutuksen ja oppimisen näkökulmasta / fysioterapeutti Karoliina Väisänen ja erityisluokanopettaja Liisa Pentikäinen
    • Pe 10.11. klo 11.30 Miten järjestää erilaiset oppijat huomioiva liikuntatunti opetussuunnitelman hengessä / fysioterapeutti Henni Huttunen ja liikunnan lehtori Elisa Raivio
  • Apuvälinemessut, osasto 929
      • Valteri Puodin suositut julkaisut ja oppimateriaalit sekä erilaiset arvioinnit (mm. tietokoneen käytön arviointi ja kommunikoinnin arviointi). Uutuutena tabletilla / tietokoneella käytettävä AACi-kommunikointikansio.
  • Liikuntamaa osasto 10, Esteetön leikkipiha, sen uudenlaiset leikkivälineet ja monipuoliset kuntoutusharjoitteet.


Apuväline 2017 Blogi

Fysioterapeuttina koulussa - tukea oppilaille yksilöllisesti ja ryhmässä
Karoliina Väisänen fysioterapeutti, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Saavutettavia palveluita, kiitos
Virpi Jylhä, saavutettavuuden asiantuntija, Näkövammaisten liitto

Miten ikäteknologia laajaan käyttöön - Kokemuksia ja oppeja Suomesta ja Japanista
Marketta Niemelä, erikoistutkija (FT), VTT

Apuvälineiden kehitystyössä käyttäjien kokemus on ykkönen
Sasu Leskelä, Head of MedicalCare, Ottobock Greater Nordic Region

Omaishoidon tukipalveluiden yhdenvertaisuus huomioitava myös digitalisaatiossa
Marja Tuomi, toiminnanjohtaja, Omaishoitajat ja läheiset -liitto

Esteettömyys on asenne - yhdenvertaisuus luodaan yhdessä
Elina Nieminen, lakimies, Invalidiliitto