Apuväline-tapahtuman blogi

27. syyskuuta 2019 8.55

Esteetön e-urheilu vauhdilla liikkeelle

Special eSports eli esteetön e-urheilu on lähtenyt etenemään vauhdilla. Ajatus yrityksemme kehittelemän pelituolin soveltuvuudesta vammaisille henkilöille tuli syksyllä 2018. Syyskuussa 2018 olimme messuilla esittelemässä pelituoliamme. Messuilla pelituoliamme kokeili ensimmäistä kertaa kehitysvammainen henkilö. Noin 20-vuotias mies pelasi lentopeliä ja pelaaminen sujui hyvin ja vaikutti myös hauskalta. Kolmen minuutin pelaamisen jälkeen hänen seurassaan ollut henkilö totesi, että tämä on ensimmäinen kerta kun kyseinen henkilö pelaa mitään elektronista peliä.

Tästä aukesi ymmärryksemme sille, että pelituoli tarjoaa tasapuolisemman vaihtoehdon elektroniseen pelaamiseen riippumatta hienomotoristen taitojen tasosta. Pelituolilla pelejä ohjataan vartalon liikkeillä ja sitä on alunperin käytetty muun muassa aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa.

Veimme pelituolin kokeiltavaksi Tampereella taideverstas Wärjäämöön. Wärjäämö on Tampereen kaupungin kehitysvammaisille aikuisille tarkoitettu toimintakeskus. Muutaman kuukauden aikana vahvistui käsitys pelituolin sopivuudesta kehitysvammaisten henkilöiden pelaamiseen. Tuolin käyttöaste oli Wärjäämössä alusta asti korkealla tasolla. Käyttöaste on myös pysynyt samalla korkealla tasolla vielä kahdeksan kuukauden jälkeen.

Keväällä 2019 kangasalalainen kulttuurin monitoimihenkilö Heikki Mäenpää kysyi meiltä, että olemmeko ajatelleet e-urheilua pelituolillamme. Tätä ajatusta ei tarvinnut kauaa sulatella, kun innostus vei mukanaan.

Ensimmäiset Special eSports -kilpailut pidettiin jo kesäkuussa Wärjäämössä. Kilpailussa oli kolme pelituolilla pelattavaa vaihtoehtoa, moottoripyöräpeli, “tunneliryntäys” ja lentopeli. Paikalle saapui pelaajia useista Tampereen toimintakeskuksista. Mukana oli myös Eveliina, joka kertoi ennen kilpailun alkua, ettei ollut aikaisemmin osallistunut mihinkään kilpailuun.

Kilpailutapahtuma oli niin kilpailijoiden kuin järjestäjien mielestä hyvin onnistunut ja tätä toivottiin lisää. Siinä missä perinteisessä e-urheilussa ylivoimainen enemmistö on nuoria, Wärjäämön turnauksessa ikähaitari oli 18–52 vuotta. Päivän päätteeksi myös palkintokorokkeella nähtiin hyvin eri ikäisiä. Eveliina palkittiin lentopelin ylivoimaisena voittajana.

Lomakauden jälkeen kilpailutoiminta on saanut vauhtia. Nyt on sovittu karsintaturnaussarja kahdeksassa kaupungissa Suomessa. Karsintojen parhaat kutsutaan marraskuussa pidettäviin SM-finaaleihin. Finaalit järjestetään Apuväline 2019 -messuilla Tampereella.

Esteettömyys paranee entisestään, kun tuomme kilpailusarjaan mukaan pyörätuolia käyttäville soveltuvan peliohjaimen.

Special eSports -kilpailutoiminnan nopea käynnistyminen on osoitus kehitysvammaisten

etuja ajavien tahojen ennakkoluulottomasta asenteesta. Wärjäämön Sanna Piitulainen ja Riku Karppinen rohkaisivat nopeaan etenemiseen ja avasivat meille ovia monen keskeisen toimijan puheille. Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ottivat meidät avosylin vastaan ja tarjosivat apuaan.

Samaa avointa suhtautumista kohtasimme erityisammattiopistojen Luovin ja Spesian tahoilta, jotka järjestivät tilat karsintakilpailuille kahdeksassa kaupungissa hyvin nopealla aikataululla.

Me uskomme yrityksenä saavamme tästä hyvän näytön paikan tuotteillemme, mutta on tämä myös hauskaa!

VilleTenkanen 

Ville Tenkanen
Toimitusjohtaja, Exerium

Special eSports SM-kilpailujen finaali pelataan 8.11. Liikuntamaassa. Karsinnat käydään eri paikkakunnilla lokakuun aikana. Katso tarkemmin https://www.facebook.com/SpecialOlympicsFinland/photos/a.476768679030459/3229385170435449/?type=3&theater

eSportsiin ja Exeriumiin voi tutustua Tampereella Liikuntamaassa 7.-9.11. Tule mukaan, samalla pääset vierailemaan myös Apuvälinemessuilla! 

Lisätietoja saapumisesta ja lipuista: https://apuvaline.info/messuinfo

 

 


Apuväline 2019 Blogi

Yhteiskehittelyllä digitaalisia ratkaisuja palveluasumiseen
Minna Kilpeläinen, HIPPA, Metropolia

Kalastuksen elämyksellisyys on kaikkien ulottuvilla
Juha Happonen

"Hei, se oli mahtava golfkierros"
Piia Tarnanen projektikoordinaattori, Tampereen ammattikorkeakoulu

VR-teknologia auttaa autisminkirjon oppilasta arjessa
Tero Kujala, ohjaava opettaja, Valteri
Antti Peltoniemi, pedagoginen asiantuntija, Valteri

Välineitä seksuaaliseen hyvinvointiin
Tommi Paalanen, seksologi, filosofi, Sexpo-säätiö

Arkikuntoutus tukee asiakkaan osallisuutta
Satu Niskanen, toimintaterapeutti, väitöskirjatutkija

Tekoäly auttaa liikkumaan ja saa kuntoutujan liikuttumaan omasta pystyvyydestä
Minna Laine, fysioterapeutti, tft, toimitusjohtaja Meditas Oy

Koulu ja kuntoutus - monialainen yhteistyö tukee lasta ja nuorta 
Tero Makkonen, kuntoutuspäällikkö, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Osallisuus ja seksuaalisuus esillä OsalliSEKSI-teemakorttelissa
Markku Vellas, projektipäällikkö Kehitysvammaisten Palvelusäätiö sr, Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke

Saavutettavassa luontomatkailussa piilee valtava potentiaali
Petri Rissanen, Luonto kaikille - hanke ja Jukka Parviainen, apuvälineneuvoja, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Kuntoutuminen on osa hoivaa ja arkea 
Sirkka-Liisa Kaistinen ylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Apuvälineen uusi elämä  
Cristina Andersson tietokirjailija, yrittäjä ja robotisaatioon erikoistunut konsultti ja luennoitsija

Saavutettavuus osaksi digipalvelun elinkaaren hallintaa
Iiro Nummela palvelupäällikkö, Näkövammaisten liitto ry

Esteetön Suomi on kaikille yhdenvertainen
Johanna Hätönen vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE