Apuväline-tapahtuman blogi

4. marraskuuta 2019 17.55

Ratkaise ja unelmoi!

Apuväline-tapahtuma on jo ovella! Lapsesta asti olen odottanut apuvälinemessuja vähintään yhtä paljon kuin joulua. Muutamaan päivään sisältyy vuosi vuodelta merkityksellisempiä kohtaamisia, uusien innovaatioiden riemua ja tunne siitä, että vammaisuus on lahja. Tästä lahja-asiasta voit olla kanssani eri mieltä. Mutta ennen kuin muodostat mielipiteesi, yritän valaista, mitä tarkoitan.

Jos muistelen kouluikäistä itseäni, kuvani vammaisuudesta oli melko kapea. Olin omassa lähikoulussani ainoa vammainen ja tapasin vertaisia lähinnä kesäleireillä. Teini-ikään tullessani pyörätuolin piti olla katu-uskottava (musta), ja tavallisuus oli muutenkin valttia. Ihannoin ”normivammaisia”, joilla oli muodot kohdillaan tai mieletön haba! Suihkutuolit olivat noloja ja sähköpyörätuolilla ajeleminen tuntui aivan liian vammaiselta. Yhteiskunta piirtyi normaalin ja epänormaalin janalle, josta kehopositiivisuus vasta etsi paikkaansa.

Apuvälinemessut avasivat silmäni moninaisuudelle. Normatiivinen paine hetkeksi helpottui. Messuille saattoi tulla sellaisena kuin on, ja olla kiinnostunut myös niistä noloimmista arjen ratkaisuista. Saattoi tunnustaa oman tarvitsevuutensa. Merkityksellistä oli myös havaita, että monet vammaiset ihmiset työskentelevät messuilla. Kuten vaikka se nuori komea autokauppias, joka sai vaikeavammaisen teinitytön ja tämän isän uskomaan, että autolla ajaminen olisi mahdollista!

Apuväline-tapahtuma synnyttää unelmia

Nuorempana olisin halunnut laittaa apuvälinekuvastot uusiksi! Miksi apuvälineet piti maalata aina kuolemanharmaalla, muotoilla sairaalakelpoisiksi ja suihkuttaa päälle desinfiointiainetta? Miksi minun pitäisi sietää sitä, että tällainen rumilus tulisi osaksi kehoani ja liikkumisen vapautta?

Unelmoin naisellisesta glittersuihkutuolista turkkilaisen saunan hämyssä. Unelmoin käsilaukkukokoisesta letittäjästä, jolla saisi hiukset kiinni yhdellä kädellä. Unelmoin graffitimaalatusta nostolaitteesta ja sukanvetolaitteesta, joka olisi yhtä huomaamaton kuin tamponi. Unelmoin esteettömistä tamponeista. Ja siitä että voisin jonakin päivänä lakata käyrällä siveltimellä varpaankynteni! Itsetyydytyksen tai avusteisen seksin apuvälineistä en osannut unelmoida. Niistä ei kerrottu kuvastoissa.

Mistä unelmoin nyt? Unelmoin apuvälineteollisuudesta, joka perustuu yhteiskehittämisen kulttuuriin ja palvelumuotoiluun! Tällaisessa kulttuurissa asiakas nähdään oman elämänsä ykkösasiantuntijana. Hänen ei tarvitse todistella tarpeitaan, tai luopua unelmistaan turvallisuussäädösten tai korkeamman hinnan takia. Mistä sinä unelmoit?

OsalliSEKSI – kohti ratkaisua

Apuvälineiden käyttäminen on vammaisille ihmisille välttämätöntä. Seksuaalisuus puolestaan on yksi ihmisen perustarpeista, jonka tyydyttämiseen pitää löytää ratkaisuja. Uskon, että monet vammaiset ihmiset harrastaisivat mieluiten sooloseksiä omin käsin ja omassa rauhassa, jos vain pystyisivät. Kun tämä ei onnistu, tarvitsemme itsetyydytyksen apuvälineitä, pidennettyjä varsia, monenlaisia kahvoja ja kullekin henkilölle parhaiten sopivia ratkaisuja.

Kuuletko kutsun sukanvetolaitteen kehittäjä? Sinua tarvitaan!

Ratkaisu voi olla myös neuvonta ja tuki, tai vaikka realistinen tieto lisääntymisterveydestä ja perhesuunnittelusta, joihin myös YK:n vammaissopimus oikeuttaa. Meillä on lupa olla keskeneräisiä, olimmepa minkä ikäisiä tahansa. Puhuminen ja puheeksi ottaminen ovat ensiaskelia kohti ratkaisua. Henkilökohtaisia asioita ei voi ratkaista toisen puolesta. Meidän vammaisten ihmisten tulee päästä osalliSEKSI. Me olemme osa ratkaisua!

Milla Ilonen

Milla Ilonen
hankepäällikkö
Voimaa seksuaalisuudesta -hanke (2018–2020)

Aspa-säätiö Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa vahvistamme asumispalvelujen käyttäjien valmiuksia ilmaista seksuaalisia tarpeitaan. Lisäämme asumispalvelujen työntekijöiden ja alan opiskelijoiden ammatillista osaamista. Teemme näkyväksi sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden. Aspa-säätiön kehittämishanke toimii pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Päijät-Hämeessä ja Pirkanmaalla vuosina 2018–2020.

Aspa-säätiössä teemme työtä sen eteen, että jokaisella olisi mahdollisuus itsenäiseen elämään. Aspassa asukas päättää kaapin paikan. Olemme asumisen asiantuntijoita, mutta asukas on itsensä ja oman elämänsä asiantuntija. Aspan toiminta perustuu hyvän kiertoon. Toiminnastamme syntyvillä tuotoilla hankimme uusia asuntoja ja kehitämme itsenäisen elämän mahdollisuuksia yhdessä asukkaiden kanssa.

Lainaa elävä kirja!

Voimaa seksuaalisuudesta -hanke järjestää OsalliSEKSI-korttelissa (osasto 1000) päivittäin Elävän kirjaston. Elävä kirjasto edistää yhdenvertaisuutta, moninaisuutta ja ihmisten välistä kohtaamista.

Elävä kirjasto toimii kuin oikea kirjasto, mutta paperisten kirjojen sijaan kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Kirjan voit tulla lainaamaan yksin, kaverin kanssa tai pienellä porukalla, noin 20 minuutin ajaksi. Kirjasto on maksuton ja ikärajaton.

Messukirjastosta löytyy esimerkiksi seuraavat kirjat: homo, mielenterveyskuntoutuja, muunsukupuolinen, herkästi särkyvä, seksuaaliterapeutti, sairaan kaunis cepariksi, syömishäiriöinen, kolmen syövän trilogia, näkövammainen, miksi olet niin pieni & koulukiusatusta Ystävyyden suurlähettilääksi.

Elävän kirjaston aukioloajat:
To 7.11. kello 13.00–15.00
Pe 8.11. kello 13.00–15.00
La 9.11. kello 11.00–15.00

OsalliSEKSI-korttelista lisää: https://www.kvps.fi/tapahtumat/osalliseksi-apuvalinemessuilla

www.aspa.fiwww.aspa.fi/voimaaseksuaalisuudesta  

Apuvälinemessut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 7.-9.11.
Saapuminen ja sisäänpääsy: https://apuvaline.info/messuinfo

 


Apuväline 2019 Blogi

Näkövammaisten liiton tervetulosanat
Sari Kokko, järjestöjohtaja, Näkövammaisten liitto

Apuvälineet ja yhdenvertaisuus
Petri Pohjonen, pääjohtaja, Invalidiliitto, avajaispuhe

Ratkaise ja unelmoi!
Milla Ilonen hankepäällikkö Voimaa seksuaalisuudesta -hanke (2018–2020)

Savu Rökmanin sarjakuvablogi: Mitä osallisuus tarkoittaa?
Savu Rökman, kokemusasiantuntija

Pyöräilystä tukea kuntoutukseen
Antti Tulasaloa, toimintavälineneuvoja, Malike-toiminta, Kehitysvammaisten tukiliitto

Apuvälineen käyttäjän tule-terveys – Tuetaanko sitä?
Maarit Honkasola, TuleApu-hanke, Invalidiliitto

Yhteiskehittelyllä digitaalisia ratkaisuja palveluasumiseen
Minna Kilpeläinen, HIPPA, Metropolia

Kalastuksen elämyksellisyys on kaikkien ulottuvilla
Juha Happonen

"Hei, se oli mahtava golfkierros"
Piia Tarnanen projektikoordinaattori, Tampereen ammattikorkeakoulu

VR-teknologia auttaa autisminkirjon oppilasta arjessa
Tero Kujala, ohjaava opettaja, Valteri
Antti Peltoniemi, pedagoginen asiantuntija, Valteri

Välineitä seksuaaliseen hyvinvointiin
Tommi Paalanen, seksologi, filosofi, Sexpo-säätiö

Arkikuntoutus tukee asiakkaan osallisuutta
Satu Niskanen, toimintaterapeutti, väitöskirjatutkija

Tekoäly auttaa liikkumaan ja saa kuntoutujan liikuttumaan omasta pystyvyydestä
Minna Laine, fysioterapeutti, tft, toimitusjohtaja Meditas Oy

Koulu ja kuntoutus - monialainen yhteistyö tukee lasta ja nuorta 
Tero Makkonen, kuntoutuspäällikkö, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Osallisuus ja seksuaalisuus esillä OsalliSEKSI-teemakorttelissa
Markku Vellas, projektipäällikkö Kehitysvammaisten Palvelusäätiö sr, Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke

Saavutettavassa luontomatkailussa piilee valtava potentiaali
Petri Rissanen, Luonto kaikille - hanke ja Jukka Parviainen, apuvälineneuvoja, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Kuntoutuminen on osa hoivaa ja arkea 
Sirkka-Liisa Kaistinen ylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Apuvälineen uusi elämä  
Cristina Andersson tietokirjailija, yrittäjä ja robotisaatioon erikoistunut konsultti ja luennoitsija

Saavutettavuus osaksi digipalvelun elinkaaren hallintaa
Iiro Nummela palvelupäällikkö, Näkövammaisten liitto ry

Esteetön Suomi on kaikille yhdenvertainen
Johanna Hätönen vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE