Apuväline-tapahtuman blogi

2. lokakuuta 2017 18.40

Digitalisaatio, big data, 3D-tulostus ja robotiikka muovaavat jo nyt arkeamme ja sitä, millaista elämää pystymme elämään apuvälineiden avulla. Huipputeknologia on kuitenkin vain jäävuoren huippu, kun tavoitellaan itsenäistä ja laadukasta elämää normaalissa arjessa. Siksi uskomme, että käyttäjän oma kokemus elämänlaadun parantumisesta on apuvälineratkaisussa tärkein vaikuttavuuden mittari.

Terveysteknologia kehittyy valtavaa vauhtia ja luo uudenlaisia mahdollisuuksia itsenäiseen ja laadukkaaseen elämään toimintakyvyn heikentyessä. Apuvälineiden tuotekehityksen ansiosta tarjolla paljon aiempaa monipuolisempia välineitä, joissa hyödynnetään esimerkiksi robotiikkaa ja mikroprosessoriohjausta. Big datan käyttö vaikuttavuuden mittaamisessa ja tuotekehityksessä on konsernissamme jo arkipäivää, ja valmistusprosessien kustannustehokkuutta ja nopeutta voidaan lisätä uusilla skannaus- ja 3D-tekniikoilla.

Tuoteuutuudet luodaan meillä Ottobockilla tiimityönä tutkijoiden, tuotekehittäjien, terveydenhuollon ammattilaisten ja käyttäjien kanssa. Lopullinen versio ei synny tuotekehittäjän tietokoneen näytöllä tai testilaboratoriossa, vaan vasta käyttäjätestausvaiheen perusteella tehtävien korjausten jälkeen. Juuri käyttäjät havaitsevat yleensä asioita, jotka johtavat innovaatioihin ja suuriin parannuksiin arjen tilanteissa. Käyttäjän kokeman hyödyn ja hänen elämänlaatunsa tulisi olla vaikuttavuuden tärkeimmät mittarit kaikessa apuvälineiden kehittämisessä.

Valinnanvapaus mahdollistaa yksilölliset ratkaisut

Uusin teknologia on usein kallista. Nopean kehityksen myötä myös teknologian ja komponenttien hinnat laskevat ja uudenlaisten apuvälineiden käyttö yleistyy. Kun premium-ratkaisuihin kehitetään uudempaa teknologiaa, siirtyy aiemmin käytetty teknologia perusmalleihin, aivan kuten vaikkapa autoteollisuudessa.

Apuvälineratkaisuja mietittäessä pelkkä hankintahinnan tarkastelu ei riitä, vaan hintaa olisi tärkeää tarkastella kustannuksia laajemmasta näkökulmasta. Apuväline voi vähentää henkilön muiden tukipalvelujen, kuten kotihoidon tuen, uudelleenkouluttautumisen, sairaseläkkeen tai hoidon kustannuksia. Hankintahinnaltaan kallis apuväline voi olla kokonaiskustannuksia laskeva ratkaisu.

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen parempi läpinäkyvyys ja hallinta sekä toiminnassa että kustannuksissa.

Apuvälinealan toimijoiden ja asiakkaiden näkökulmasta paras vaihtoehto on, että valinnanvapaus toteutuu myös apuvälineiden hankinnassa. Jos asiakas voi itse vaikuttaa hoitopaikan valintaan, valintakriteerinä on loppukäyttäjän paras mahdollinen toimintakyky ja tuloksena aidosti yksilöllinen ratkaisu asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Leskela_Sasu_Respecta 

Sasu Leskelä
Head of MedicalCare, Ottobock Greater Nordic Region

 

Respecta tarjoaa palveluita ja apuvälineitä, jotka auttavat ihmisiä säilyttämään ja ylläpitämään liikunta- ja toimintakykyä sekä itsenäisyyttä. Respecta on Suomen johtava apuvälinealan toimija, jolla on 14 omaa klinikkaa sekä vastaanotot yli 70 sairaalassa, terveyskeskuksessa ja kuntoutuslaitoksessa ympäri Suomen. Meillä on noin 200 työntekijää ja liikevaihtomme on noin 35 miljoonaa euroa. Respecta on osa Ottobock HealthCaren globaalia klinikka- ja palveluverkostoa. Ottobock Group työllistää 7 600 työntekijää yli 50 maassa. Saksalaisen perheyhtiön liikevaihto on noin 1,03 miljardia.

 

Respecta on mukana Apuväline 2017 –tapahtumassa osastolla 112. Heidän asiantuntijapuheenvuorojaan on kuultavissa tapahtuman ohjelmalavoilla:

To 11.00 Mahdollisuus liikkua – erikoisohjaus sähköpyörätuoleissa, Petteri Niinikoski, Respecta Oy
To 12.30 Vakautta, vapautta ja laadukasta elämää – mikroprosessoriohjatut proteesipolvinivelet, Janne Isokangas, Respecta Oy
Pe 10.30 Lämpökuvantaminen osaksi diabeetikon jalkojenhoidon seurantaa, Rami Luttinen, Thermidas Oy ja Ville Nivala, Respecta Oy

Ohjelmatiedot: www.apuvaline.info/ohjelmalavat

 


Apuväline 2019 Blogi

Osallisuus ja seksuaalisuus esillä OsalliSEKSI-teemakorttelissa
Markku Vellas, projektipäällikkö Kehitysvammaisten Palvelusäätiö sr, Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanke

Saavutettavassa luontomatkailussa piilee valtava potentiaali
Petri Rissanen, Luonto kaikille - hanke ja Jukka Parviainen, apuvälineneuvoja, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Kuntoutuminen on osa hoivaa ja arkea 
Sirkka-Liisa Kaistinen ylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Apuvälineen uusi elämä  
Cristina Andersson tietokirjailija, yrittäjä ja robotisaatioon erikoistunut konsultti ja luennoitsija

Saavutettavuus osaksi digipalvelun elinkaaren hallintaa
Iiro Nummela palvelupäällikkö, Näkövammaisten liitto ry

Esteetön Suomi on kaikille yhdenvertainen
Johanna Hätönen vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE


Apuväline 2017 Blogi

Fysioterapeuttina koulussa - tukea oppilaille yksilöllisesti ja ryhmässä
Karoliina Väisänen fysioterapeutti, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Saavutettavia palveluita, kiitos
Virpi Jylhä, saavutettavuuden asiantuntija, Näkövammaisten liitto

Miten ikäteknologia laajaan käyttöön - Kokemuksia ja oppeja Suomesta ja Japanista
Marketta Niemelä, erikoistutkija (FT), VTT

Apuvälineiden kehitystyössä käyttäjien kokemus on ykkönen
Sasu Leskelä, Head of MedicalCare, Ottobock Greater Nordic Region

Omaishoidon tukipalveluiden yhdenvertaisuus huomioitava myös digitalisaatiossa
Marja Tuomi, toiminnanjohtaja, Omaishoitajat ja läheiset -liitto

Esteettömyys on asenne - yhdenvertaisuus luodaan yhdessä
Elina Nieminen, lakimies, Invalidiliitto