Apuväline 2015 ja Liikuntamaa innostavat liikkumaan ja tukemaan liikkujaa

30.10.2015

Kuinka pyörätuolin kanssa pääsee nauttimaan ulkoilmasta? Missä sähköpyörätuolisalibandya voi harrastaa? Miten vammaisurheilija voisi kehittyä lajissaan parhaalla mahdollisella tavalla Liikuntamaassa voi kokeilla yli 30 lajia.

Apuväline-tapahtuma ja Liikuntamaa muodostavat suurtapahtuman, joka tarjoaa vastauksia ja ratkaisuja muun muassa vanhusten ja vammaisten liikkumiseen ja arjen sujuvuuteen. Marraskuun 5.–7. päivinä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävän tapahtuman teema on esteettömyys.

Liikuntamaa palvelee liikunnan ystäviä, sitä työkseen ohjaavia tai suunnittelevia sekä maailman huipulle tähtääviä urheilijoita. Paikalla ovat erityisliikunnan ja vammaisurheilun asiantuntijat sekä runsaasti tietoa liikunnan mahdollistavista apuvälineistä.

Heti tapahtumakokonaisuuden alkajaisiksi torstaina 5.11. kello 10 julkistetaan Ohjelma-areenalla ensimmäiset urheilijavalinnat Rion paralympialaisiin.

Sen jälkeen kuullaan Urheilijan polku -paneelikeskustelu. Keskustelemassa urheilun edellytyksistä ja olosuhteista ovat paralympiakultamitalisti, ratakelaaja Toni Piispanen, pyörätuolirugbyn pelaaja Anna Pasanen ja yleisurheilija Ronja Oja. Paneeli jatkuu Tietoiskulavalla perjantaina 6.11., jolloin keskusteluun osallistuvat ratakelaaja, Vuoden nuori urheilija ja tuore MM-voittaja Amanda Kotaja, pyörätuolirugbyn pelaaja Anna Pasanen ja maalipalloilija Miika Honkanen.

Liikkumaan pääseminen mahdollistaa osallistumista

Apuväline-tapahtuman tietoiskut, messuohjelma ja seminaarit tarjoavat tietoa liikkumisesta ja urheilusta. Tutustuminen apuvälinealan tuotteisiin ja uutuuksiin messuosastoilla antaa ajatuksia ja mahdollisuuksia arjen liikkumiseen. Yksilöllisesti soveltuva liikkuminen lisää ja ylläpitää toimintakykyä. Se voimaannuttaa ja mahdollistaa osallistumista.

Invalidiliiton asiantuntija Aila Peräjoki puhuu lauantaina Tietoiskulavalla klo 14.30 liikkumisesta otsikolla Liikunta ja liikkumaan pääseminen – tieto auttaa ja kokemus kertoo.

Messujen apuvälinerata on jokaiselle kävijälle sopiva tapa tutustua esimerkiksi pyörätuolin, rollaattorin ja kyynärsauvojen kanssa liikkumiseen konkreettisesti. Paikalla on Invalidiliiton asiantuntija, joka opastaa niin apuvälineiden käyttöä kuin niiden käyttäjien avustamista.

– Suomessa liikunnan myönteiset vaikutukset tunnetaan hyvin. Kaiken kaikkiaan liikuntaan kannustaminen ja sen mahdollistaminen on hyödyllistä. Osin kyse on resursseista, jotka näyttäisivät vaihtelevan paljon paikallisesti. Avustajapalveluilla, apuvälineillä, esteettömyydellä ja kuljetuspalveluilla on suuri merkitys neurologisia sairauksia sairastavien liikuntaharrastuksen mahdollistamisessa, kirjoittaa Neuroliiton fysioterapeutti Anders Romberg Apuvälineen blogissa.

Tuttuja lajeja, uusia välineitä, kiinnostavia tarinoita

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n Liikuntamaa (E-halli) on Suomen suurin vammaisurheilun ja -liikunnan esittelytapahtuma, jonka yli 30 toimintapisteessä voit testata eri lajeja aina judosta biljardiin ja yleisurheilusta ratsastukseen. Liikuntamaassa kuulet myös vammaisurheilun harrastajien, seurojen, huippu-urheilijoiden ja valmentajien kuulumisia. Samalla tutustut myös liikunnan ja urheilun apuvälineisiin.

Perjantaina Ohjelma-areenalla ottavat toisistaan mittaa vammaisurheilijat ja Tampereen Pyrinnön tähtipelaajat Unified- ja pyörätuolikoripallossa. Luvassa on myös vauhdikasta taekwondoa ja kaunista pyörätuolitanssia.

Torstaina ja perjantaina Liikuntamaassa vietetään erilaista koulupäivää, jolloin koululaisten on mahdollista heittäytyä tuttujen ja tuntemattomien lajien pariin apuvälineiden avulla. Unified-koripallon ja pyörätuolikoripallon haasteotteluissa nähdään muun muassa päivän juontaja Laura Ruohola ja Tampereen Pyrinnön tähtiurheilijoita. Ruotsin huoltojoukkue testasi Ängribirds-peliä pohjoismaiden nuorisokisoissa 2011.

Liikuntamaan lauantai on erityisesti perheiden ja seurojen päivä. Luvassa on muun muassa historian ensimmäiset Tarkkuus-Ängribirdsin MM-kisat. Lavan ottaa haltuun Duudsonien Jarppi, joka pääsee testaamaan myös pyörätuolirugbya.

Lisätietoa Apuväline 2015 -messuista, blogikirjoituksia ja koko tapahtuman ohjelma: www.apuvaline.info

Liikuntamaan kaikki toimintapisteet löydät tästä linkistä – mitä haluat kokeilla? www.liikuntamaa.fi

Kurkista Liikuntamaan lajeihin ja tunnelmaan (video 2:55)

Lisätietoja: Expomark Oy, p. 010 830 0800, info@expomark.fi

 

Takaisin